SAJK
 

Nyt tarvitaan malttia alkoholin valmisteveroon – korotuksiin ei ole varaa

Viron hallituksen eilen julkistamat alkoholiveron alennukset uhkaavat kasvattaa matkustajatuontia Baltiasta tulevana kesänä ja syksynä. YLE Uutisten mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Thomas Karlsson suosittelee seuraamaan tilannetta rauhassa, sillä tilastojen mukaan alkoholin hinnan ja tuonnin välillä on yhteys.

Alkoholijuomien valmistajia ja maahantuojia edustava Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys (SAJK) on Karlssonin kanssa samoilla linjoilla. Maltti on nyt valttia.

- Historia osoittaa erittäin hyvin sen, että veroeron kasvattaminen Baltian ja Suomen välillä lisää matkustajatuontia. Suomen hallitus riskeeraa alkoholin valmisteverotuoton, jos kuilua syvennetään molemmista päistä. Mihinkään korotuksiin ei nyt ole varaa, sanoo SAJK:n toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen.

THL:n tutkimuksen mukaan väkevien matkustajatuonti kasvoi viime vuonna 20 %. Nyt neljännes Suomen vuosittaisesta väkevien alkoholijuomien kulutuksesta on matkustajatuontia, joka ei kerrytä verotuottoa valtion kassaan.

 

Uutena piirteenä on Latvian rajakaupan lisääntyminen. Tutkimus ja analyysikeskus TAK:in julkaiseman tutkimuksen mukaan Virosta Suomeen tulevasta matkustajatuonnista peräti 25 % on jo peräisin Latviasta. Latviasta haetaan ennen kaikkea väkeviä, joiden tuontimäärä kasvoi 3,5-kertaiseksi 12 kuukaudessa. Myös viinien hankkiminen Latviasta kaksinkertaistui kyseisellä ajanjaksolla.

- Huolestuttavinta on se, että Latviasta haetaan nimenomaan suuria, yli sadan litran lasteja. Kun tiedetään, että suurten lastien tuojat matkustavat Suomenlahden yli keskimäärin viisi kertaa vuodessa, on helposti ynnättävissä, että Latvian-tuonnissa on harmaan talouden piirteitä, Susanna Heikkinen toteaa.

Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys toivoo, että tuleva hallitus seuraisi rauhassa Viron veronalennuksen vaikutuksia, ja arvioisi veronkorotuksia huolella.

- On mahdollista, että verotuotto ei yllä tämän vuoden tavoitteeseen eli 1,52 miljardiin euroon, koska myynti kotimaassa on laskusuunnassa. Veronkorotuksilla on ollut taipumus alentaa valmisteverotuottoa jokaisen korotusvuoden jälkeen. Alkoholiveron korotus on siis pitkällä aikavälillä sinällään tehoton tapa kerätä rahaa valtion kassaan, Heikkinen huomauttaa.